Популярне

Чому українці не працюють за спеціальністю: головні причини перекваліфікації

Понад половина українців працюють не за спеціальністю. Як показало опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua, головними причинами зміни сфери діяльності є незадоволеність зарплатою, складнощі з пошуком роботи й втрата цікавості до професії.

Обираючи професію, майбутні студенти вірять, що з легкістю знайдуть цікаву й високооплачувану роботу після закінчення навчання. Але, як показало опитування hh.ua, троє із п’яти українців не працюють за спеціальністю. А серед тих, хто вимушений був змінити вид діяльності, лише чверть хотів би повернутися у професію. Що ж примушує офісних співробітників забути про диплом і шукати роботу в зовсім іншому напрямку?
Найчастіше до зміни професії українців підштовхує незадоволеність зарплатою. Про це заявила третина опитаних. Дещо більше чверті відчули складнощі з пошуком роботи, у зв’язку з чим прийняли рішення про перекваліфікацію. Чверть «білих комірців» розчарувалися у вибраному напрямку, і ще трохи більше п’ятої частини вирішили випробувати свої сили в чомусь іншому.
Кожен шостий змінив професію з причини відсутності кар’єрних перспектив на попередній роботі. А один із десяти зіштовхнувся з професійним вигоранням. Як показало опитування, значно рідше змінюють сферу діяльності через складність роботи. Також практично не має значення престиж професії.
 
Більшість «білих комірців» не шкодують про зміну професії й навіть навпаки радіють тому, що все склалося саме таким чином. При цьому двоє із п’яти вважають, що зробили правильний
Більшість «білих комірців» не шкодують про зміну професії та навіть, навпаки, раді, що все склалося саме таким чином. При цьому двоє з п’яти вважають, що зробили правильний вибір, оскільки повністю задоволені своєю роботою. Менше третини радіють, що працюють не за спеціальністю, незважаючи на незадоволеність поточною роботою. І дещо більше чверті задоволені своєю роботою, але жалкують, що працюють не за профілем. Варто зазначити, що саме жінки схильні більше шкодувати про те, що колись пішли працювати не за спеціальністю.
 
Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в липні 2016 року. В опитуванні взяли участь 1232 респонденти із різних регіонів України.

Катерина Мащенко, керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією