Популярне

Щавель: їмо з розумом

Батьківщиною щавлю вважається Західна Європа. Сьогодні він незамінний складник салатів та борщів, а колись наші предки викорчовували його, наче бур’ян. Французи перші почали вживати його у якості страви ( 14-15 століття).

Листя щавлю містить вітамін А, С, групу вітамінів В, кальцій, калій, магній, а корінці багаті на залізо.
Щавель має лікувальні властивості, тому застосовується у традиційній та народній медицині.
Листя має в’яжучу і знеболювальну дію, а також прискорюють загоювання ран, мають антисептичний та протизапальний ефект.
Відвар листя щавлю посилює утворення жовчі, його призначають при кровотечах, свербінні шкіри та різноманітних висипах як анти алергенний засіб.
Щавель покращує роботу печінки, кишечника та жовчного міхура. Досить часто відвар з щавлю застосовують як анти отруйний засіб при деяких видах отруєння.
Алк ця зелена культура протипоказана хворим на подагру, гастрит чи тим, у кого підвищена кислотність у шлунку. Не рекомендовано його вживати і при вагітності.
Найкраще, звичайно, вживати свіжо збираний щавель, молодий, але без фанатизму! Вживання щавлю у великій кількості та протягом тривалого часу може призвести до порушення деяких функцій печінки та обміну мінеральних речовин в організмі.
Зважайте на щавлеву кислоту. Найменше її у молодих листках, які виросли до червня.
 

Ірина Кардаш
Всі статті автора

Здоров`я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією