Популярне

«Аутстафінг: як «орендувати» працівників та не ховати податки»

Саме про оренду працівників «аутстафінг» та сплату податків йшла мова під час брифінгу за участі начальника Головного управління ДФС у Херсонській області Ігоря Клима, першого заступника начальника Ірини Філіппової та заступника начальника оперативного управління – начальника відділу організації викриття економічних злочинів Головного управління ДФС у Херсонській області Володимира Рагуліна, проведеного сьогодні у прес- центрі фіскального відомства.

З початку року у зв’язку із підвищенням розміру мінімальної заробітної плати цілком зрозуміла позиція платників податків Херсонщини, які віднаходять нові сучасні підходи по скороченню витрат господарської діяльності. Це, насамперед, мінімізація витрат підприємства за рахунок регулювання чисельності штату працівників шляхом виведення з нього робітників і оформлення їх у штат спеціальної компанії – провайдера.
«Зазнає значних втрат від «оренди» працівників держава, зокрема, бюджет. Аналіз діяльності юридичних та фізичних осіб – суб’єктів господарювання свідчить: ще не перевелися підприємства, які, нарощуючи обсяги виробництва і отримуючи значні доходи, зменшують перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб, виплачують заробітну плату нижче мінімальної. Саме тому спеціалісти державної фіскальної служби області у своїй практичній роботі зосереджені на таких актуальних завданнях як: виявляти і головне – упереджувати приховані (“тіньові”) доходи, руйнувати схеми ухилення суб’єктів господарської діяльності від оподаткування в цілому, а також перевіряти дотримання вимог чинного законодавства при виплаті зарплатні», - наголосив начальник Головного управління ДФС у Херсонській області Ігор Клим.
За результатами проведеної аналітичної роботи спеціалісти управління                                                                            податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Херсонській     відстежують особливу популярність укладання договорів аутстафінгу (у перекладі з анг.мови «поза штатом») у суб’єктів господарювання Херсонщини. Так, це дійсно зручний і вигідний спосіб оптимізації адміністративних і фінансових витрат для суб’єктів господарювання. Немає ризиків сплати штрафів за порушення під час виплати заробітної плати, значно скорочуються витрати, пов’язані з процесом утримання персоналу. Тільки от про відповідальність за нарахування та перерахування податків та зборів з ПДФО, військового збору та ЕСВ у визначені законодавством терміни не треба забувати.
З метою ухилення від сплати податків, зменшення бази оподаткування суб’єкти господарювання ухитряються укладати договори аутстафінгу з двома компаніями – провайдерами: резидентом та нерезидентом. Далі заробітну плату працівникам компанії-резидента нараховується не в повному обсязі, який виплачувався їм безпосередньо замовником. Для виплати працівникам решти суми оплати праці, укладали цивільно-правовий договір між провайдером - нерезидентом та кожним працівником. За такими договорами здійснювалися остаточні виплати працівникам, також без утримання ПДФО, військового збору та ЕСВ.
Окрім того, доходи отриманні фізичними особами від такого нерезидента є іноземними. Порядок оподаткування іноземних доходів регулюються ст. 170 Податкового кодексу України.
Відповідно до п.170.11 ст.170 ПКУ, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.
А головне: наймані працівники опиняються в незахищеному стані. Їх статус до кінця залишається невизначеним та не підпадає під жодне з положень в діючому законодавстві. Фактично працівник оформлений офіційно, але не в тій компанії, де він реально працює. Тож запис у його трудовій книжці не відповідає реальності! 
 «Цілком логічно вимагати від нас, податківців, демократичних перетворень. В умовах правової держави має діяти закон дотримання балансу прав та обов’язків виключно всіх учасників податкових правовідносин – і спеціалістів органів фіскальної служби, і всіх категорій платників податків. І саме тому  наше головне професійне завдання полягає в тому, щоб податки сплачували добровільно та свідомо», – резюмував начальник Головного управління ДФС у Херсонській області Ігор Клим.
 

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією