Популярне

17 листопада відзначають Міжнародний день студента.

Свято встановлено згідно з Указом Президента «Про День студента» від 16 червня 1999 року № 659/99. Цього ж дня відзначають і Міжнародний день студентів, який був встановлений у 1946 році на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся у Празі, в пам’ять про чеських студентів-патріотів, розстріляних гітлерівцями 17 листопада 1939 року.

У перекладі з латини studens означає «той, що ретельно працює», «такий, що займається». У Стародавньому Римі й у середні віки студентами називали будь-яких осіб, зайнятих процесом пізнання. З організацією в ХІІ ст. університетів термін «студент» став уживатися для означення тих, хто навчається (спочатку й тих, хто викладають) у цих закладах; після введення учених звань для викладачів (магістр, професор тощо) - лише учнів. У США, Великій Британії й деяких інших країнах студентами називають також учнів коледжів.

В Україні студент - особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого навчального закладу та навчається за денною (очною), вечірньою або заочною, дистанційною формами навчання з метою здобуття певних освітнього й освітньо-кваліфікаційного рівнів.

Українські студенти з кінця XIV століття вчилися в університетах Центральної і Західної Європи, головним чином у Кракові та Празі. З XVI століття українські студенти відвідували університети Німеччини (у Гайдельберзі, Лейпцигу, Кенісберзі, Геттінгені, Кельні, Віттенберзі), а також у Парижі, Страсбурзі, Базелі, Лейдені, Римі (зокрема богословські студії), Болоньї. У другій половині XVIII століття українське студентство вчилося також у новозаснованих російських вищих навчальних закладах.

Першими вищими навчальними закладами на території України були Львівський університет (до 1661 року - єзуїтська колегія) та Києво-Могилянська Академія (до кінця 17 століття - Колегія), заснована 1632 року. Згодом університети відкрилися у Харкові (1805), Києві (1834), Одесі (1865), а також з’явився Безбородьківський ліцей у Ніжині (1820).

На сьогодні в Україні функціонує 664 виші І-ІV рівнів акредитації, в яких навчається 1,689 млн студентів.

Культура

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією