Популярне

Піднімаємо якість української освіти. Стежками наукових конференцій

Сьогодні вже не секрет і не новина, що новій Україні потрібна нова освіта, тобто нова якість освіти і тісна співпраця освітян всіх рівнів, а також держави і роботодавців, які донині були відірвані один від одного.

Школа працювала за своєю схемою, виші за своєю. Про дошкільні і позашкільні заклади й говорити годі. А роботодавці розводили руками. Говорячі. Що українська освіта здебільшого не готує для них кваліфіковані кадри. Часи змінюються, змінюється і підхід до освіти. Все частіше збираються науковці і освітяни разом, все частіше запрошують на свої засідання практиків і шукають шляхи виходу на новий рівень. Одинм із таких кроків можна вважати міжнародну конференцію, що відбулася 20 серпня 2015 року в Києві під назвою «Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету», організатором якої став Київський університет імені Бориса Грінченка.

Робота конференції була побудована за принципом інтерактивного спілкування доповідачів та аудиторії шляхом участі у панельних дискусіях: «Тренди та сучасні методики в освіті», «Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету», «Інтернет речей – виклик сьогодення», «ІКТ-компетентність – потреба чи забаганка?»

До обговорення проблемних питань було залучено закордонних та вітчизняних науковців, представників вишів, фахівців та експертів з області комп’ютерних технологій.

Зокрема, зацікавленість аудиторії викликав виступ проректора з інформатизації навчально-наукової та управлінської діяльності Київського університету імені Бориса Грінченка Наталії Морзе, яка презентувала проект відкритого освітнього простору університету.

Голова комітету з питань модернізації та інформатизації освіти Громадської Ради МОН України – Тетяна Нанаєва, ознайомила присутніх із сучасним станом розвитку ІКТ в освіті України.

Розвиткові вчителя та освітній політиці ЮНЕСКО була присвячена онлайн доповідь – очільника команди з ІКТ в розділі ЮНЕСКО Фенгчуна Мяо.

Розвинуту систему е-простору освітнього закладу та модель е-компетентності сучасного педагога презентував у своїй онлайн доповіді директор Інституту

Грааля в Португалії, науковий координатор, вчитель і консультант з електронного навчання мультимедійних проектів Антоніо Рейс.

Вчитель-методист Ольга Барна, викладач Педагогічного університету та координатор школи Start-Up в Тернополі поділилася досвідом застосування нових методик у викладанні сучасної інформатики.

Учасники конференції обговорювали шляхи сформування ІК- компетентність сучасного освітянина, вимоги до ІК-компетентності вчителя, викладача, професора, роль підвищення кваліфікації вчителів та викладачів у формуванні ІК-компетентності, підготовка майбутніх вчителів для навчання сучасних дітей.

Довідка редакції
Міжнародною організацією зі стандартизації ІСО прийняте таке визначення якості: «Якість - сукупність характеристик об’єкта, що відносяться до його здатності задовольняти встановлені та передбачувані потреби». І з цього випливає, що якість освіти - це комплекс характеристик освітнього процесу, що визначають послідовне та практично ефективне формування компетентності та професійної свідомості. Тут можна виділити три групи характеристик: якість потенціалу досягнення мети освіти, якість процесу формування професіоналізму та якість результату освіти.

Отож, маємо до чого прагнути).


 

Костилєва Наталія
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією