Популярне

Асканія-Нова

Біосферні заповідники «Асканія-Нова» є природоохоронними науково-дослідним установам міжнародного значення, який входять до всесвітньої мережі біосферних резерватів і тісно співпрацює з ЮНЕСКО.

Російська держава в той час була зацікавлена ??в імпорті облагороджених овечих порід з Німеччини, і восени 1827 року була затверджена експедиція, щоб шукати в південній Росії, сьогоднішньої Україна, яка підходить для вівчарства місцевість. Вибір випав на степ, площею приблизно 550 кв. км, з яких більшу частину герцог отримав у подарунок через малонаселеності.

Передача земель відбулась 3 березня 1828 року за указом царя, а назва Асканія-Нова походить від батьківського назви графства Асканія.

11 серпня 1828 з Саксонії виїхали 25 осіб з 2286 вівцями, 2-ма биками, 8-ю коровами і 8-ю кіньми, але тільки 35 овець живими подолали відстань до Асканії-Новій. Однак поголів'я овець тут різко зростала і в 1830 році нове підприємство поставило більше 8 тис. овець.

Протягом перших десяти років колонія звільнялася від податку, але фінансово вона мала підтримуватися герцогством.Після смерті герцога Генріха фон Анхальт-Кетена Асканія-Нова переходить у володіння герцога Дессау, який 6 жовтня 1856 нерентабельне підприємство продав німецько-російській землевласнику баронові Фальц-Фейну, який займався скотарством.

Його спадкоємець, барон Фрідріх Едуардович Фальц-Фейн був власником Асканії-Нови до 1920 року і став творцем першого приватного заповідника в Російській імперії.

Херсонський поміщик Фальц-Фейн зробив нечуваний на ті часи вчинок - абсолютно добровільно віддав досить значну частину своїх земель і грошових коштів на створення першого в Російській імперії заповідника Асканія-Нова.

У 1874 році у віці 17 років, в нагороду за успішно витримані іспити в гімназію, він отримав від батька вольєр, в якому спочатку містилися птахи і місцеві тварини. Проте вже через п'ятнадцять років він зумів створити тут унікальний акліматизаційний зоопарк.

Копитних ссавців почали завозити в Асканію-Нова з 1887году, протягом 80 років було завезено їх більше 800 голів 70 видів. Розмножувати копитних почали з 1891 року. У 1888 році були завезені страуси і туркменські кулани.

У 1896 році Фальц-Файн придбав стадо антилоп, щоб приручити їх, оскільки корови антилоп дають дуже багате жирами молоко. Антилопи-канни, дуже обережні, у себе на батьківщині в Африці уникають спілкування з людиною, в Асканії-Новій були настільки приручені, що дозволяли себе доїти.

Наприкінці XIX століття він відправив кілька експедицій до Монголії для лову диких коней Пржевальського та перші 5 кобил прибули сюди в 1899 році, а в 1901 році - ще 52 коні, з яких тільки 28 вижили. В даний час в напіввільних умовах у заповідному степу випасається найбільший у світі їх табун.

У 1910 році на базі зоопарку виникла зоологічна станція, де проводилася велика селекційна робота.

Сьогодні тут на волі можна побачити стада диких тварин, завезених з різних широт, материків і ландшафтно-географічних зон - величезних бізонів, струнких оленів, екзотичних лам, смугастих строкатих зебр, лам, чорних бізонів та інших.

У зовсім безводному степу в 1877 році на площі 28 га, Фальц-Фейн заснував унікальний Ботанічний сад, куди в 1885 - 1902 роках з багатьох куточків світу завезли і висадили понад 220 видів листяних та хвойних порід дерев. У 1889 році на Всесвітній виставці в Парижі дендрологічному парку була присуджена «Золота медаль», як першому парку зрошуваного в посушливого степу.

Сьогодні паркова зона біосферного заповідника розширено більш ніж на 100 га і є пам'ятником садово-паркової архітектури XIX століття.

Створивши зоопарк і дендрологічний парк, в 1898 році Ф.Е.Фальц-Фейн виділив ділянку цілинного степу, який примикав до лісопарку і оголосив його заповідним на всі часи, тобто заказником (музеєм під відкритим небом). Цей рік і вважається роком заснування заповідника.

23 квітня 1914 заповідник Асканія-Нова відвідав російський цар Микола II, який був вражений великою кількістю і різноманітністю тварин і птахів. До цього часу поголів'я овець тут становило мільйон голів.

У 1919 році Асканія-Нова була оголошена народним парком, а потім державним степовим заповідником.

На території заповідника проходили військові дії двох воєн - громадянської та Другої Світової, під час яких багато тварин загинуло. Та й потім багатьом господарникам хотілося використовувати землі заповідника під випас худоби, але заповідник встояв, зберігся і продовжив справу, яку почав Ф.Е. Фальц-Фейн.

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією