Популярне

Адміралтейський арсенал

 

Адміралтейський арсенал — одна з найбільш ранніх будівель колишньої фортеці на території Херсона. Будинок зведено у 1784 р.

Всередині утвореного арсеналом двору розміщувався склад артилерійських гармат різних калібрів. Між початковими корпусами вздовж вул. Перекопської розташовані більш пізні побудови: кам'яна огорожа з воротами і вбудований в неї двоповерховий кам'яний корпус.

Арсенал будувався інженером Іваном Струговщиковим за проектом Вікентія Ванрезанта з 1784 до 1788 років. Ця найбільша споруда фортеці була сховищем артилерії, зброї та боєприпасів для армії, дислокованої в Новоросійському краю.

Первинна будівля арсеналу фланкувалася флігелями з величезними чотирьохколонними портиками, які виходили на червону лінію Палацової площі та об'єднувалися напівкруглим одноповерховим корпусом, що йшов у глибину кварталу. Зоровий простір площі розширювався, створювалася гра об'ємів арсеналу та протилежного палацу генерал-губернатора.

На жаль, будівля арсеналу сильно постраждала під час землетрусу 1802 року та була перебудована в 1812 році за проектом губернського архітектора І. В. Ярославського вже в стилі ампір. На оборотній стороні заставної дошки, знайденої при ремонті арсеналу, був зроблений додатковий напис: «Перебудова 1812 року».

Надалі з'явився і третій напис, зроблений в 1884 році: «Будівлі колишнього арсеналу пристосовані для приміщення Херсонського Арештантського Виправного № 2 Відділення в царювання Благочестівейшего Государя Імператора Олександра III при Губернаторові Таємному Раднику Олександрі Семеновичі Ерделі, Архітекторами Бароном фон Штемпелем і Корфом і інженером Залеським і зайняті арештантами в жовтні 1884 р.».

Після деяких перебудов, виконаних в 1884 році для розміщення в нім арештантського виправного відділення, будівля збереглася до наших днів. При арестанском відділенні знаходилася Покровськая будинкова церква, дзвони якої видно між колонами арсеналу.

У 1923 році та пізніше в будівлі арсеналу знаходився «Херсонський будинок повіту примусових суспільних робіт» (ДОПР). В наш чаc тут розміщений «Слідчий ізолятор № 28 Управлінь державного департаменту України з питань виконання покарань в Херсонській області», а також «Телецентр» і «Комітет з телерадіомовлення».

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією